Skip to Main Content

Toerisme in landen: Statistieken

Inkomend of uitgaand toerisme?

Je kunt op 2 manieren naar statistieken kijken:

  • In de statistieken van inkomend toerisme van een bestemming zoeken naar land van herkomst
  • Bij de statistieken van  uitgaand toerisme van het land van herkomst  de bestemming opzoeken

UNWTO

In de  World Tourism Organization's (UNWTO) e-library kan je binnenlandse (domestic), inkomend (inbound) en uitgaand (outbound) toerisme statistieken vinden via het tabblad "Statistics".

Nationale Statistische Organisaties

Zoek op internet naar de (nationale) statistische organisaties van een land. Gebruik termen als: (national) statistical office / bureau gecombineerd met de Engelse schrijfwijze van het land. Kijk op die website of ze publicaties over toerisme hebben of economische reporten waar toerisme als hoofdstuk in voorkomt..

Een "statistical office" website heeft misschien ook een online databank waarin je kan zoeken. Op trefwoord of via een mappenstructuur. Vergelijkbaar met Statline van het CBS (Nederland)

Of check de websites-tab op de mediatheek website voor toeristische websites. Je moet kiezen voor Tourism en daarna het venster opnieuw openen en je onderwerp/land kiezen.

 

Ministeries voor Toerisme

Het kan voorkomen dat er een ministrie voor toerisme bij een bestemming bestaat.waarop je beleidsrapporten en cijfers kan vinden.

Bv. voor Marokko.

De 2e taal in Marokko is Frans.

 

WTTC World Travel & Tourism Council

Via het btablad "Economic Research" van de WTTC kan je landen rapporten (economic impact analysis en benchmarks) en regionale rapporten vinden.

Rapporten

Statistieken mbt toerisme kunnen ook in een papieren boek voorkomen. Je kunt deze rapporten vinden door te zoeken op de landsnaam gevolgd door het trefwoord "toerisme' in de catalogus. .

Bv. voor nederland worden elk jaar het "Trendrapport toerisme, recreatie en vrije tijd" gepubliceerd. en  NBTC/NIPO publiceert elk jaar het Continu-vakantieonderzoek (CVO) en  Continu VrijetijdsOnderzoek (CVT).

Vakantiebestedingsonderzoeken

In diverse landen wordt onderzoek naar de vakantiebesteding van hun inwoners gedaan. Meestal door een commercieel bedrijf in opdracht van het toeristisch bedrijfsleven. Dit zijn erg prijzige onderzoeken. NHTV mediatheek koopt dit bv voor Nederland (CVO). Indien je op z'n duur rapport stuit zou je, indien je voor je scriptie bezig bent, kunnen proberen te achterhalen of je opdrachtgever zo'n rapport aangeschaft heeft.

ContinuVakantieOnderzoek (CVO) - uitgaand toerisme Nederland

NBTC- NIPO doet jaarlijks onderzoek naar het vakantiegedrag van de Nederlanders, het zogenaamde CVO (Continuvakantieonderzoek). De mediatheek van de NHTV koopt dit onderzoek. Het is alleen via de informatiebalie van de mediatheek in te zien voor studenten en docenten van NHTV tegen inlevering van je studentenkaart.

Om te checken welke rapporten van het NBTC - NIPO de mediatheek van de NHTV in haar collectie heeft, check de catalogus

Soms worden gegevens uit deze onderzoeken door organisaties die in deze onderzoeken participeren naar buiten gebracht dmv factsheets (NBTC) of bv cijfermateriaal door CBS. Het zullen in ieder geval niet de complete gegevens zijn uit de onderzoeken zelf

Trendrapport toerisme - oa uitgaand toerisme Nederland

Jaarlijks wordt door het NRIT in samenwerking met het 'Trendrapport toerisme, recreatie en vrije tijd' uitgegeven. De verschijningsdatum is september.

In het Trendrapport toerisme wordt een uitgebreide beschrijving van de Nederlandse toeristisch-recreatieve en maatschappelijke (DESTEP) ontwikkelingen gegeven. Allerlei cijfermateriaal wordt in een context gezet, waardoor het een leesbaar verhaal wordt.

Het Trendrapport is eind oktober 2015 tegen gereduceerde prijs (ca. 30 euro) te koop via de reader webshop

De mediatheek koopt elk jaar een aantal exemplaren van dit rapport. Er zijn een aantal kort uitleenbare exemplaren en een aantal naslagexemplaren waarmee in de mediatheek gewerkt kan worden of uit gekopieerd kan worden.

Via de catalogus van de mediatheek kan je alle gegevens over het Trendrapport toerisme, recreatie en vrije tijd van het NRIT vinden. Via die weg kan je ook bij de (digitale versie) van de oudere Trendrapporten komen.

Zoek het Trendrapport via de caatlogus en NIET via internet. Het Trendrapport bestaat vanaf 2015 uit 3 delen, waarvan deel 2 door het CBS wordt geschreven en apart onder de naam Trendrapport wordt uitgegeven. Hierin ontbreken dus deel1 en deel 3.

 

 

Eurostat

Eurostat is de het Statistisch Bureau van de Europese Gemeenschap. Hier kan je ook zoeken naar statistieken mbt toerisme..

Statista

Statista biedt statistieken,  studies, industry reports en een grote collectie aan infographics aan. Statista beperkt zich niet tot 1 onderwerp of regio, ze bieden duizenden statistieken aan over allerlei onderwerpen en uit allerlei landen.